Blog

Soft skills οι νέες δεξιότητες που θα πρέπει να επενδύσουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Τα soft skills (ήπιες) είναι μια σειρά από δεξιότητες που πρέπει κάθε εργαζόμενος να διαθέτει, ανεξάρτητα από τη θέση εργασίας που κατέχει. Πρόκειται για χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου που μεταφέρει και προσαρμόζει σε οποιοδήποτε περιβάλλον βρεθεί και είναι αυτά που το ορίζουν και το ξεχωρίζουν από άλλους εργαζόμενους, καθιστώντας τον ίδιο μοναδικό.

 

 Οι δεξιότητες αυτές εφαρμόζονται ευρέως σε πολλά διαφορετικά επαγγέλματα και αποτελούν παράγοντα μείζονος σημασίας για την αναβάθμιση και αποτελεσματική λειτουργία κάθε επιχείρησης

Γιατί είναι απαραίτητες οι Κοινωνικές (ήπιες) Δεξιότητες;

Οι λεγόμενες κοινωνικές δεξιότητες ή ήπιες δεξιότητες «soft skills», που εφαρμόζονται ευρέως σε πολλά διαφορετικά επαγγέλματα και τομείς  και αποτελούν σημαντκό παράγοντα μεγάλης για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των κάθε οργανσιμού.

Έρευνες του Stanford Research Institute και του Carnegie Mellon Foundation αναφέρουν ότι το 75 % των 500 πιο επιτυχημένων CEO (του περιοδικού Fortune 500), είναι αποτέλεσμα των «soft skills» που κατέχουν, ενώ το υπόλοιπο 25% είναι λόγω των τεχνικών ικανοτήτων/γνώσεων τους. Παρόμοια αποτελέσματα είχε και μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Harvard, σύμφωνα με την οποία το 80% των επιτευγμάτων στην καριέρα κάποιου στελέχους οφείλεται στα «soft skills», ενώ μόλις το 20% καθορίζεται από τα «hard skills».

Η εκπαίδευση με βάση τις δεξιότητες ζωής έχει μακρά ιστορία στην υποστήριξη της ανθρώπινης ανάπτυξη και αναγνωρίζεται πλέον ως μεθοδολογία για την αντιμετώπιση ποικίλων θεμάτων ανάπτυξης.

Διανύουμε την τέταρτη βιομηχανική εποχή, το Industry 4.0 θα χαρακτηρίζεται από αστραπιαίες εξελίξεις και αλλαγές που προκαλούν το μυαλό καθώς συνδυάζει τις εξελίξεις στις ψηφιακές, φυσικές και βιολογικές τεχνολογίες. Οι βιομηχανίες προορίζονται να φέρουν επανάσταση στο μέλλον και να δημιουργήσουν δισεκατομμύρια αν όχι τρισεκατομμύρια για την παγκόσμια οικονομία περιλαμβάνουν τη γονιδιωματική, την τεχνητή νοημοσύνη και την εικονική πραγματικότητα.

Οι δεξιότητες αυτές δεν είναι μόνο σημαντικές όταν αντιμετωπίζουμε εξωτερικούς πελάτες & συνεργάτες.  Είναι εξίσου σημαντικές όταν πρόκειται για αλληλεπίδραση με συναδέλφους . Οι ήπιες δεξιότητες σχετίζονται με το πώς εργάζεστε με άλλους (ενώ οι σκληρές δεξιότητες σχετίζονται με εσάς, μεμονωμένα, ως άτομο). Οι εργοδότες εκτιμούν τις μαλακές δεξιότητες επειδή επιτρέπουν στους ανθρώπους να λειτουργούν και να ευδοκιμούν σε ομάδες και σε οργανισμούς στο σύνολό τους. Ένα παραγωγικό και υγιές περιβάλλον εργασίας εξαρτάται από τις ήπιες δεξιότητες. Εξάλλου, ο χώρος εργασίας είναι ένας διαπροσωπικός χώρος, όπου οι σχέσεις πρέπει να οικοδομηθούν και να καλλιεργηθούν, οι προοπτικές πρέπει να ανταλλαγούν και περιστασιακά πρέπει να επιλυθούν συγκρούσεις.

Καλώς ορίσατε σε μια νέα εργασιακή πραγματικότητα

Η πανδημία του COVID-19 και η παγκόσμια ύφεση του 2020 έχουν δημιουργήσει μια πολύ αβέβαιη προοπτική της αγοράς εργασίας, η οποία επιταχύνει την άφιξη του μέλλοντος της εργασίας.

Η ανθρώπινη ευρηματικότητα είναι το κλειδί για την επιτυχία όλων. Καθώς τα όρια μεταξύ της ανθρώπινης εργασίας και της μηχανικής εργασίας και των αλγορίθμων αλλάζουν, έχουμε λίγο χρόνο για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα φέρουν μια νέα εποχή καλής εργασίας και βελτιωμένης ποιότητας ζωής για όλους. Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει γρήγορα κατά τη διάρκεια μιας πανδημικής ύφεσης. Οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να σχεδιάσουν πώς θα συνεργαστούν για να εφαρμόσουν ένα νέο όραμα για τους παγκόσμιους εργαζόμενους ενόψει μιας επισφαλούς προοπτικής αγοράς εργασίας και απασχόλησης.

Οι εργοδότες αναζητούν πλέον άτομα με τεχνικές αλλά και κοινωνικές δεξιότητες σε όλους τους τομείς εργασίας. Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών και αβεβαιότητας, οι ήπιες δεξιότητες είναι πιο σημαντικές από ποτέ για τους υπαλλήλους και τους ηγέτες. Στην πραγματικότητα, πολλοί εργοδότες αναφέρουν ότι αναζητούν άτομα με σπάνιες soft skills για να εκπαιδεύσουν ή να αναβαθμίσουν τις τεχνικές τους δεξιότητες.

Σε πρόσφατες έρευνες οι Έλληνες εργοδότες όρισαν τις 5 top προσωπικές δεξιότητες που δύσκολα μπορούν να εντοπίσουν:

-Ηγεσία & Κοινωνική Επιρροή (58%)
-Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%)
-Δημιουργικότητα & Αυθεντικότητα (49%)
-Κριτική Σκέψη & Ανάλυση (48%)
-Επένδυση στο υπάρχον ταλέντο 

Ο ρυθμός με τον οποίο υιοθετείται η τεχνολογία αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους επιταχύνεται. Ο αυτοματισμός δημιουργεί ένα σενάριο «διπλού τερματισμού λειτουργίας» για τους εργαζόμενους σε συνδυασμό με την ύφεση του COVID-19. Προσθέτοντας στην τρέχουσα αναταραχή από τα lockdown της  πανδημίας και την οικονομική συρρίκνωση, η υιοθέτηση της τεχνολογία  θα μεταμορφώσει τις θέσεις εργασίας, και τις δεξιότητες έως το 2025.

Τα φόρουμ σχεδιάζουν μελλοντικές θέσεις εργασίας και δεξιότητες για την παρακολούθηση του ρυθμού και της κατεύθυνσης της αλλαγής. Ωστόσο, η εισροή προηγμένων τεχνολογιών που μεταμορφώνουν την εργασία είναι το κλειδί για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βοήθεια στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. Η κριτική σκέψη, η ανάλυση, η επίλυση προβλημάτων και οι δεξιότητες αυτοδιαχείρισης είναι μερικές από τις δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασφαλίσουμε αυτή την ευελιξία είναι να συνεχίσουμε την εκπαίδευσή μας ή να μαθαίνουμε συνεχώς νέες δεξιότητες που μπορούν να εφαρμοστούν στη δουλειά μας ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αναλαμβάνουμε νέους ρόλους που δημιουργούνται. Οι δεξιότητες που θα χρειαστούν οι εργαζόμενοι στο μέλλον θα διαφέρουν πολύ από το παρελθόν. Καθώς  ο εργασιακός τομέας  εξελίσσεται στη δημόσια διοίκηση, το ίδιο συμβαίνει και με την προσέγγισή μας στη δουλειά εξελισσόμαστε συνεχώς και είναι καιρός να ενθαρρύνουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό να αναδιοργανωθεί και να μαθαίνει συνεχώς.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα άρθρα μας σχετικά με τις οι Κοινωνικές (ήπιες) Δεξιότητες καθώς και για τα μελλοντικά μας σεμινάρια που Θα μας βοηθήσουν να τις κατακτήσουμε.

365evolutionlab

Στην 365 Εvolution Lab μέσα από σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές του Νευρογλωσσικού προγραμματισμού (nlp) και του Coaching ανακαλύπτουμε μαζί σε ατομικό και επαγγελματικό επίπεδο, νέες γνώσεις και νέες καλές πρακτικές.

©2020-2023 365evolutionlab. Αρ. Γ.Ε.ΜΗ 154426603000 | All Rights Reserved. Designed By Gerasimos Tzamarelos.

Search